050 – 785 55 03 info@reimon.nl

Groningen en haar wijken

Binnenstad

Het oudste gedeelte van onze mooie stad. In principe is de binnenstad een onderdeel van de wijk Centrum en is de binnenstad verdeeld in vier buurten: Binnenstad-Noord, -Oost, -West en -Zuid. De binnenstad wordt begrensd door de bekende grachten: de Diepenring. De Grote Markt is natuurlijk het middelpunt van de Binnenstad, waar vaak leuke evenementen worden georganiseerd. Eyecatchers zijn het Stadshuis, het Forum, het Groninger Museum en d’Olle Grieze; de Martinitoren.

Bekende winkelstraten zijn de Herestraat, de Zwanestraat en de Folkingestraat. Het hoofdstation van Groningen ligt perfect aan de zuidzijde van de binnenstad. Wanneer je in de binnenstad woont heb je natuurlijk alle voorzieningen naast de deur en woon je in een bruisende omgeving. Parkeren is vaak wel een probleem, maar je kunt als binnenstadbewoner een abonnement voor parkeergarages met een goedkoper tarief krijgen. Ik heb zelf ook in de Binnenstad gewoond met veel plezier. Groningen is één van de beste binnensteden van Nederland. 

Hortusbuurt

De groene en gezellige Hortusbuurt ligt aan de noordzijde van de binnenstad van Groningen. Ontstaan in de 16e eeuw. Hier vind je veel oude, sfeervolle schipperswoningen en herenhuizen. De Hortusbuurt heeft ook de grootste dichtheid qua hofjeswoningen van Nederland. Er zijn zelfs stadswandelingen die langs deze hofjes lopen.

Noorderplantsoen

Het populaire Noorderplantsoen ligt ook in de Hortusbuurt, een schitterend park! Hier wordt jaarlijks Noorderzon georganiseerd, een supergezellig festival.

Ebbingekwartier

Het terrein tussen het Boterdiep en de Bloemsingel heeft jarenlang braak gelegen en is begin deze eeuw herontwikkeld tot woonlocatie CiBoGa, wat nu het Ebbingekwartier heet. Dit is een nieuwe hippe wijk, op loopafstand van het centrum met veel woningen gebouwd van 2008 tot nu. In deze wijk ben ik zeker bekend, want ik woon er op dit moment.

Oosterpoortwijk

Deze wijk ligt aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen. De wijk is genoemd naar de voormalige stadspoort, de Oosterpoort. Een zeer gewilde wijk, omdat de ligging zeer goed is (op loopafstand van het centrum en naast het hoofdstation). In deze wijk staan veel kleine en oudere woningen (veel schippershuisjes). Ik denk dat de Oosterpoortwijk één van de meest gewilde wijken is bij jonge mensen. Kortom, een levendige en gezellige woonwijk met haar eigen voorzieningen, dichtbij het centrum van Groningen.

Oosterparkwijk

Deze wijk ligt tegen de oostkant van de binnenstad en het UMCG aan. Van oudsher is dit echt een volksbuurt. Vroeger (tot 2006) stond het stadion van FC Groningen midden in de wijk. Ook deze wijk heeft weer haar eigen buurten: Gorechtbuurt, Bloemenbuurt, Vogelbuurt en Florabuurt. Er ligt een leuk park, waar de wijk omheen ligt; het Oosterpark. Veel woningen zijn net na de oorlog gebouwd.

De locatie heb ik altijd ideaal gevonden, je woont echt op loopafstand van het centrum en de wijk heeft alle voorzieningen. Ook in deze wijk heb ik zelf gewoond; aan de Slachthuisstraat. Deze ligt aan het Damsterdiep, gebouwd eind jaren ’80 en de naam zegt het al; hier stond eerder een groot slachthuis. Werk je bij het UMCG, dan is dit natuurlijk een ideale wijk om te wonen. De Oosterparkwijk is eigenlijk geschikt voor iedereen die vlakbij het centrum van Groningen wil wonen, maar toch nog net iets meer ruimte wil.

Helpman

Een geliefde woonwijk gelegen in het zuiden van de stad. Helpman behoorde tot 1915 bij de gemeente Haren (welke nu ook bij de gemeente Groningen behoort). De wijk ligt tegen Haren aan en heeft ook alle voorzieningen. Er staan veel sfeervolle, oude panden (jaren ‘30), maar uiteraard ook wel jongere woningen. De wijk is zeer geschikt voor een breed publiek, elk type woning wordt wel vertegenwoordigd. Veel mooie oude straten met statige woningen. Aan de Savornin Lohmanlaan ligt midden in de wijk zelfs een schitterend oud tennispark GLTB.

De Wijert

Deze wijk ligt tussen Helpman en Corpus den Hoorn. De wijk is voornamelijk in de jaren ’60 gebouwd, de Wijert-Zuid is in de jaren ’70 gebouwd. Het oude gedeelte (de noordzijde) is vlak na de oorlog gebouwd, hier vinden we vooral veel appartementencomplexen. De zuidkant is later gebouwd en dit is echt een woonwijk met eengezinswoningen, zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. De Wijert is ook een grote wijk met eigen winkels, scholen en goede verbindingen voor openbaar vervoer. De straatnamen zijn veelal vernoemd naar Nederlandse schrijvers.

Schildersbuurt

Deze wijk ligt tegen de westkant van de binnenstad aan en ligt naast de Oranjebuurt en het Noorderplantsoen. Aan de westzijde van de wijk ligt Kostverloren. De naam zegt het al; de straten zijn vernoemd naar Nederlandse schilders. We zien oudere woningen, maar een groot gedeelte van de wijk is ook in de jaren ’70 gebouwd. Ook weer geschikt voor veel doelgroepen; er zijn eengezinswoningen, maar ook veel beneden/bovenwoningen en appartementen.

Kostverloren

Na de oorlog werd de wijk Kostverloren gebouwd, aan de westkant van de stad. We zien door de woningnood veel appartementcomplexen (portiekwoningen). Ik vind altijd dat deze wijk een beetje ondergewaardeerd is, terwijl de ligging heel goed is. Tevens straalt de wijk veel rust uit, omdat de straten vrij breed zijn. Vanuit deze wijk ben je met de fiets ook binnen 5 minuten in de binnenstad. Lopend naar de binnenstad kan ook prima, je loopt via de Kraneweg zo het westen van het centrum in. Veel gezinnen zul je hier niet treffen, het zijn voornamelijk starters, maar ook nog wel veel oudere bewoners.

Selwerd

Aan de noordkant van de stad, nog binnen de noordelijke ringweg ligt de woonwijk Selwerd. Een wijk gebouwd in de jaren ’60 en op dit moment wordt er door de woningbouwstichting veel nieuw gebouwd en gerenoveerd. Qua woningtypes zien we een afwisselend beeld, eengezinswoningen en appartementen zien we in de hele wijk wel terug. Ook deze wijk heeft een eigen (klein) winkelcentrum. Met de fiets ben je binnen 5 minuten in de binnenstad.

Oranjebuurt

Pal naast het Noorderplantsoen ligt de Oranjebuurt, een mooie groene wijk. Het grootste gedeelte naast het plantsoen is gebouwd rond 1910 – 1930, hier vinden we veel statige woningen. De straatnamen verwijzen naar de Oranjes en het koningshuis. Ook weer een perfecte ligging; je loopt zo naar de binnenstad.

Korrewegwijk

Deze wijk ligt aan de noordoostzijde van de stad. We kunnen de wijk eigenlijk verdelen in twee buurten: de Indische Buurt en de Korrewegbuurt. Van oudsher wonen hier veel studenten, maar ook veel starters vinden hier de weg. Het is een echte levendige wijk, ook vlakbij de oostkant van het Noorderplantsoen. Voorzieningen zijn er volop. De meeste woningen zijn voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd.

Paddepoel

Iedere stad of gemeente heeft wel zo’n typische jaren ’70 woonwijk met vooral veel eengezinswoningen, een eigen winkelcentrum en veel scholen. Paddepoel ligt aan de noorzijde van de stad en is erg geschikt voor gezinnen, de laatste jaren zijn er ook veel nieuwe wijken gebouwd, waardoor het monotone karakter van de wijk is veranderd. In het verlengde van de wijk begint Zernike, het universiteitscomplex van de stad Groningen.

Zeeheldenbuurt

Ten zuidwesten van de stad ligt deze (kleine) gezellige wijk (tussen de Paterswoldseweg en het Hoendiep). We zien hier veel beneden -en bovenwoningen uit de jaren ’30. Alle straten zijn vernoemd naar Nederlandse zeehelden. In het hart van de wijk ligt de mooie Van Brakelvijver. Een gewilde wijk qua ligging (vlakbij het centrum en het station).

Vinkhuizen

Ik denk één van de grootste wijken van Groningen, gelegen aan de noordwestkant van de stad. De wijk is in de jaren ’60 en ’70 opgebouwd met veel eengezinswoningen in rechte straten en grote flatgebouwen aan de rand van de wijk. Het ligt naast de westelijke ringweg en heeft een winkelcentrum en alle voorzieningen. In deze wijk is er in de afgelopen decennia veel nieuw gebouwd. De wijk de Held is vanaf de jaren ’90 gebouwd en ligt tegen Vinkhuizen aan.

Hoogkerk

Tot 1969 was Hoogkerk een zelfstandige gemeente, nu is het een wijk die bij de Gemeente Groningen hoort. Toch voelt het nog steeds alsof je in een dorp of aparte gemeente woont. Hoogkerk is vrij groot met een oppervlakte van circa 20 km2 en ligt tegen de A7 aan. Een ideale wijk voor gezinnen; scholen, kinderopvang, winkels, supermarkten, alles is aanwezig. Er zijn een aantal appartementen gebouwd voor de ouderen. Ik zie vaak dat Hoogkerkers in Hoogkerk blijven wonen en daar niet weer weggaan. Dat zegt toch wel iets over hoe prettig het daar wonen is.

Oosterhoogebrugwijk en Ulgermsaborg

Wanneer je de Oosterhoogebrug passeert (naast de Oosterparkwijk) kom je de in de Oosterhoogebrugwijk. Dit is een kleine wijk die een heel dorps karakter heeft. Veel woningen zijn vlak na de oorlog gebouwd en een gedeelte in de jaren ’70. Het is een zeer gewilde wijk, omdat deze toch zeer dicht bij de binnenstad ligt. In de wijk zijn scholen en er is een grote Albert Heijn. We zien veel gezinnen in deze wijk.

In het verlengde van de Oosterhoogebrugwijk ligt Ulgersmaborg. Deze wijk is iets later gebouwd, in de jaren ’80. Dit is ook echt een kinderrijke wijk met eigenlijk alleen maar eengezinswoningen. Wil je vlak bij het centrum wonen, maar toch in een dorpse omgeving? Deze wijken zijn dan ideaal! Straatnamen van beide wijken zijn veelal vernoemd naar bloemen en kruiden (o.a. Orchideestraat, Speenkruidstraat, Marjoleinstraat, etc.).

Lewenborg

Aan de oostzijde van de stad gelegen grote woonwijk, vernoemd naar de Lewenburg (een borg van de adellijke familie Lewe uit de 18e eeuw). In 1971 is men begonnen met bouwen, de straatnamen zijn scheepstermen; Loefzijde, Lijzijde, Boeg, Sloep, etc. De wijk heeft een eigen winkelcentrum. We zien hier veel eengezinswoningen en af en toe een wat groter appartementencomplex, zoals de Sloepflat. In de jaren ’90 is er een ecologische wijk aangebouwd, de Drielanden (Mooiland, Waterland, Zonland en het Zilvermeer). Je loopt vanuit deze wijk niet zomaar even naar de binnenstad van Groningen, maar met de fiets is het ongeveer 15 minuten. Een ideale wijk voor gezinnen.

Beijum

In de jaren ’70 en ’80 is deze grote woonwijk gebouwd. Ik heb ooit gelezen dat dit een “bloemkoolwijk” is; er zijn steeds kleine vertakkingen, subwijkjes, die lijnen naar één toegangsweg voor auto’s. Alle straatnamen eindigen op -heerd. Beijum ligt wat verder van de binnenstad van Groningen, achter de oostelijke ringweg. Het is een hele groene wijk met veel eengezinswoningen, maar ook kleine appartementencomplexen. Het heeft haar eigen winkelcentrum en het openbaar vervoer is erg goed geregeld. Een zeer kinderrijke wijk!

Laanhuizen

Deze wijk is kort na de oorlog gebouwd. De straten zijn dan ook vernoemd naar het verzet (o.a. Verzetsstrijderslaan, Gijzelaarslaan, etc.). We zien hier veel appartementen (portiek -en galerijwoningen). De ligging is goed; pal naast het Stadspark en op loopafstand van de westzijde van het centrum en de Westerhaven. Ook het centraal station is redelijk dichtbij. Veel gezinnen zien we hier niet; veelal alleenstaanden, stelletjes, studenten en ouderen.

Hoi, ik ben Reimon!

Ik help jullie graag bij de verkoop, aankoop of taxatie van jullie woning!