050 – 785 55 03 info@reimon.nl

Een stukje Italië in de Groninger binnenstad

Door Xpect Kemps

Wie ooit een stedentripje heeft gedaan in Italië kent ze; die sfeervolle binnenplaatsen tussen huizen of appartementen. Al zit je midden in een drukke binnenstad, deze zogeheten cortiles zijn een oase van rust. Bovendien functioneren ze als een gezellige ontmoetingsplaats voor buren. Ze maken er een praatje, genieten er van de zon of drinken er gezamenlijk een drankje. In Noord-Europa kom je dit concept maar nauwelijks tegen. En daar moest verandering in komen vond de – van oorsprong Napolitaanse – architecte Beatrice Montesano.

Zij ontwierp La Palazzo, een appartementengebouw dat in 2006 verrees aan het Boterdiep in Groningen.

 

“Net een klein stukje Italië aan de rand van de binnenstad” vindt de NVM-makelaar Reimon de Wit.

De bewoners van dit appartementengebouw beschikken over zo’n typische Italiaanse binnenplaats. “Een zonnige plek, waar je je lekker kunt terugtrekken van het stadsgeruis. En zeker met temperaturen zoals die van afgelopen zomer, waan je je hier in Zuid-Europa”.

Het appartement op de tweede woonlaag staat te koop. Vanaf het balkon kijk je uit op de binnenplaats, de daken van omliggende huizen en de Martinitoren. De woning heeft een ruime, lichte woonkamer met een open keuken. Er zijn twee slaapkamers. Verder vind je er een badkamer met ligbad, een apart toilet en een ruimte voor witgoed. Onder het gebouw bevinden zich een eigen parkeerplaats en een fietsenberging.

Zo Italiaans als het gebouw aan de achterkant lijkt, zo Groningen is het aan de voorkant. De voorgevel van La Palazzo doet denken aan die van een oud pakhuis. Niet zo gek, want ook die architectuur vormde een inspiratiebron voor het ontwerp.

“Dat zit zo” zegt Reimon de Wit, “In de zeventiende eeuw was het Boterdiep nog een kanaal. Schepen voeren af en aan naar de pakhuizen die hier aan de kade stonden. In de twintigste eeuw werd het Boterdiep gedempt en verdwenen ook de pakhuizen. Het ontwerp van La Palazzo is een eerbetoon aan die vervlogen tijden. Zelfs de knik die vroeger op deze plek in het kanaal zat, zie je terug in de voorgevel.”

Natuurlijk is de beleving hier ook op en top Gronings. Je bevindt je immers aan de rand van de binnenstad. Vanaf hier loop je in minder dan tien minuten naar de Grote Markt. Na vijf minuten wandelen bereik je het Noorderplantsoen.

Beleef je Groningen liever nog dichter bij huis? Dat kan. Op een steenworp afstand van het appartement vind je Dot. Het opvallende ronde gebouw. Stadjers pakken er graag een filmpje of gaan er een hapje eten. Of ga naar Florentin, een sfeervol Grand Café. En ook The Student Hotel, vooral in trek bij studenten en jonge toeristen, is een gezellige plek om te borrelen.

 

Reimon de Wit: “Of je je nog liever in het stadsgedruis begeeft of juist even een vakantiegevoel wil ervaren: als eigenaar van dit appartement in La Palazzo krijg je het allebei.”