050 – 785 55 03 info@reimon.nl

Het kopen van een appartement

Waar moet ik op letten?

In Groningen staan relatief veel appartementen, ook wel logisch; het is een grote stad die dichtbevolkt is. Wanneer we praten over een appartement hebben we het eigenlijk over een appartementsrecht. Je koopt in feite het exclusief recht om een deel van een gebouw te gebruiken. Wat allemaal bij dat deel hoort staat omschreven in de splitsingsakte. In dit artikel zal ik zo duidelijk mogelijk aangeven waar je op moet letten als je een appartement bekijkt.

De splitsingsakte en de VvE

In de splitsingsakte staat hoe een gebouw (de gemeenschap) is gesplitst in appartementsrechten en wat de statuten zijn. Een vereniging van eigenaars wordt opgericht bij de akte van splitsing. Eigenaars van een appartementsrecht zijn van rechtswege lid van de VvE. Opzegging is niet mogelijk en het lidmaatschap stopt wanneer je het appartement verkoopt. De VvE regelt het beheer van de “gemeenschap” en heeft verschillende wettelijke verplichtingen. Een VvE moet o.a. ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, een reservefonds en een collectieve opstalverzekering hebben en minimaal 1 keer per jaar vergaderen. In de splitsingsakte staan ook artikelen over het gebruik van een appartementsrecht, het komt in Groningen bijvoorbeeld vaak voor dat je niet mag verhuren.

De financiële positie van de VvE

Wanneer je een appartement koopt ben je samen met de andere eigenaren verantwoordelijk voor het onderhoud en betaal je maandelijks een VvE-bijdrage. Dit kan variëren van circa € 80,- tot € 200,- per maand, dit is een vaste maandlast, daar moet je wel rekening mee houden. De VvE-bijdrage wordt bepaald aan de hand van het breukdeel van jouw appartementsrecht (grote appartementen betalen dus in de regel een hogere VvE-bijdrage). Het is erg belangrijk om te onderzoeken of de VvE wel gezond is; zit er genoeg in kas om het onderhoud te betalen voor de komende jaren of komt er misschien een eenmalige bijdrage aan? Je wilt niet voor verrassingen komen te staan, dus de (recente) financiële stukken moet je goed inzien.

Het huishoudelijk reglement

Vaak heeft een VvE, naast een splitsingsakte, ook een huishoudelijk reglement opgesteld. Hierin staan met name afspraken die de eigenaren (of bewoners) met elkaar maken om prettig (samen) te leven. Je moet denken aan afspraken over geluid, afval en of je wel of geen huisdier mag houden.

Neem een aankoopmakelaar mee!

Wanneer je mij inschakelt als aankoopmakelaar zal ik bovenstaande zaken voor je uitzoeken, tevens ken ik de meeste VvE’s in Groningen al. Naast het VvE-onderzoek heeft een aankoopmakelaar meer voordelen.

Nieuwsgierig wat ik voor je kan betekenen of wil je meer weten over een appartement? Maak een vrijblijvende afspraak.